Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Ρεκόρ στη βραχυχρόνια μίσθωση – 234.000 καταλύματα και 1 εκατ. κλίνες στην Ελλάδα


Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2025 – Αύξηση σε αφίξεις, εισπράξεις και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ιδιαίτερα θετική εικόνα παρουσιάζουν οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2025, με βάση τα στοιχεία του μηνιαίου στατιστικού δελτίου του ΙΝΣΕΤΕ. Αεροπορικές διεθνείς αφίξεις, ταξιδιωτικές εισπράξεις και βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού.
Άνοδος διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια – Ξεχωρίζουν Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνιο

Την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2025 καταγράφηκαν 26,2 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, αυξημένες κατά 1,4 εκατ. ή 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η θετική τάση συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, μήνα που σημειώθηκαν 2,5 εκατ. αφίξεις, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,6%.

Πρωταγωνιστής σε αφίξεις παραμένει το αεροδρόμιο της Αθήνας με 7,7 εκατ. επιβάτες (+9,2% σε σχέση με το 2024), ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 2,4 εκατ. αφίξεις και εντυπωσιακή αύξηση 10,3%.

Σε επίπεδο προορισμών, η Κρήτη παραμένει στην κορυφή με 5,6 εκατ. διεθνείς αφίξεις (+5,2%), ενώ ισχυρή παρουσία καταγράφουν Δωδεκάνησα (4,5 εκατ. | +2,3%) και Ιόνια Νησιά (4 εκατ. | +5%). Θεαματική άνοδος σημειώνεται και στην Πελοπόννησο (+10,5%).

Η μοναδική μεγάλη περιοχή που κατέγραψε πτώση είναι οι Κυκλάδες, όπου ο συνολικός αριθμός αφίξεων μειώθηκε κατά 7,2%. Η Μύκονος κινήθηκε ανοδικά (+2,1%), ωστόσο η μεγάλη μείωση στη Σαντορίνη (-13,6%) έφερε αρνητικό ισοζύγιο στο σύνολο της περιφέρειας.
Έσοδα τουρισμού: Πάνω από 20 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν αισθητά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2025, φτάνοντας τα 20,13 δισ. ευρώ και σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2024.

Οι εισπράξεις από ταξιδιώτες της Ε.Ε. ανήλθαν στα 10,98 δισ. ευρώ (+5,6%), ενώ ακόμα μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε από αγορές εκτός Ευρώπης (+12,7%).

Ξεχωρίζουν οι εισπράξεις από τη Βρετανία, που άγγιξαν τα 3,1 δισ. ευρώ (+11,9%), και από τις ΗΠΑ με 1,4 δισ. ευρώ (+11,7%). Αντίθετα, οριακή μείωση σημειώθηκε στη Γερμανική αγορά (-0,8%), ενώ η Γαλλία και η Ιταλία κινήθηκαν ανοδικά (7,3% και 6,9% αντίστοιχα).
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ρεκόρ καταλυμάτων παρά την εποχική κάμψη

Σταθερά αυξητικές παραμένουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τον Οκτώβριο του 2025 καταγράφηκαν 234.000 διαθέσιμα καταλύματα και 1.030.000 κλίνες, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2024 (225.000 καταλύματα, 992.000 κλίνες).

Παρά την εποχική υποχώρηση που παρατηρείται κάθε φθινόπωρο, η αγορά παραμένει διευρυμένη, αποτυπώνοντας την αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές μορφές φιλοξενίας και διαμονής.



Ο τουρισμός της Ελλάδας ξεκινά το 2025 με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η άνοδος των αφίξεων και των εισπράξεων, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, διαμορφώνει ένα αισιόδοξο περιβάλλον για την επόμενη σεζόν — με μοναδική εξαίρεση την υποχώρηση στις Κυκλάδες, που απαιτεί παρακολούθηση και στρατηγική αντιμετώπιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου